Meetgegevens oppervlaktewaterkwaliteit

Het Informatiehuis Water voert jaarlijks de Landelijke Enquête Waterkwaliteit (LEW) uit. De hierbij verzamelde gegevens zijn beschikbaar als open data. Ze kunnen worden gebruikt voor diverse Nederlandse en Europese rapportages en voor andere informatievragen.

Meetgegevens vanaf 2010 kunnen in CSV-formaat volgens het Informatiemodel (IM) Metingen van de Aquo-standaard worden gedownload met de module Download Data. Bij de downloads worden bestanden met metadata over de datasets zelf en attributen van de datasets meegeleverd. 

Datasets met oppervlaktewaterkwaliteitsgegevens kunnen fouten of omissies bevatten. Als deze worden geconstateerd worden altijd verbeteracties in gang gezet. Correcties en aanvullingen worden in overleg met de bronhouder zo snel mogelijk doorgevoerd in de database. Een datadownload geeft altijd de meest recente dataset.

Ga naar de module Download Data

Chemische en fysisch-chemische meetgegevens van voor 2010 kunnen niet gedownload worden met de module Download Data, maar met de bestanden onderaan deze pagina. Ook de ooit in Piscaria verzamelde monitoringgegevens van vissen zijn hieronder als database-export te vinden, evenals de – andere – biologische gegevens die ooit in de Limnodata-database zijn verzameld. Voor alle oude meetgegevens geldt dat deze niet door het Informatiehuis Water beheerd worden en dus ook niet verbeterd kunnen worden. Het kan zijn dat de bij deze gegevens gebruikte codes en omschrijvingen deels niet meer aan de huidige Aquo-standaard voldoen.

Niet-biologische metingen van voor 2010

Chemische en fysisch-chemische meetgegevens van voor 2010 – afkomstig van de zogenaamde Bulk-database van Rijkswaterstaat - zijn in het oudere standaard iBever-formaat beschikbaar. Voor deze gegevens is één algemeen meetlocatiebestand beschikbaar:

Meetwaarden van voor 2010

Vertaling van het iBeter-formaat naar Aquo-standaard

Voor de mapping van de kolommen in het iBever-formaat naar het formaat van de Aquo-standaard (IM Metingen) kun je onderstaande vertaaltabel gebruiken:

iBever CSV-kolomAquo (IM Metingen) CSV-kolom
sub_subidentWaterbeheerder.code
mpn_mpnid 
mpn_mpnidentMeetpunt.identificatie
mpn_mpnomschMeetpunt.omschrijving
mpn_mrfxcoorGeometriePunt.X_RD
mpn_mrfycoorGeometriePunt.Y_RD
mwa_mwadtmbBegindatum
mwa_mwatijdbBegintijd
 Monster.identificatie
 Grootheid.code
mps_domgwcodParameter.code
mps_domomschParameter.omschrijving
mep_domgwcodEenheid.code
mep_domomschEenheid.omschrijving
hoe_domgwcodHoedanigheid.code
hoe_domomschHoedanigheid.omschrijving
mco_domgwcodCompartiment.code
(iBever gebruikt de cijfercode, Aquo de lettercode)
mco_domomschCompartiment.omschrijving
mrsinkwa_domgwcodKwaliteitsoordeel.code
mco_domomschCompartiment.omschrijving
mrsinkwa_domgwcodKwaliteitsoordeel.code
mrsinovs_domafkrtLimietsymbool
(in Aquo is liggend streepje ["-"] niet toegestaan)
mwa_mwawrdenNumeriekewaarde
mwa_mwawrdeaAlfanumeriekewaarde
mbm_domgwcodWaardebewerkingsmethode.code
wbm_wbmidentWaardebepalingsmethode.code
wbm_wbmomschWaardebepalingsmethode.omschrijving
wns_osmomschWaarnemingssoort.omschrijving
wsp_domomschWaterbeheerder.omschrijving

Piscaria-export

Sportvisserij Nederland heeft in het verleden van verschillende organisaties de vissenonderzoeksgegevens bijeengebracht in de Piscaria-database. De database bestaat niet meer en wordt niet meer onderhouden. Sportvisserij Nederland heeft een export gemaakt van deze Piscaria-database. Dat bestand is hier als csv-bestand opgenomen. Deze Piscaria-export bevat ongeveer 400.000 viswaarnemingen, gedeeltelijk voorzien van exacte locatiegegevens over de periode 1994 t/m 2013.

Limnodata-export

Het csv-bestand Limnodata-export.zip bevat de gegevens uit de oude Limnodata-database van STOWA. Met de database is gestart in de jaren ’90 en de gegevens werden tot 2011 jaarlijks door STOWA geactualiseerd. De database bestaat niet meer en de data in deze export wordt niet meer onderhouden (het is een 'export as is').

In het zip-bestand is een relatiediagram opgenomen waarin de koppeling van de tabellen is vastgelegd. De database bevat biologische gegevens van de waterkwaliteit van waterschappen, gemeenten, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties. Naast biologische zijn ook bijbehorende fysisch-chemische gegevens opgenomen. De namen in de database zijn niet altijd volgens de Aquo-standaard.