Landelijke Enquête Waterkwaliteit (LEW)
Voor diverse Nederlandse en Europese rapportages over de oppervlaktewaterkwaliteit in ons land zijn chemische en biologische monitoringgegevens nodig. Vaak zijn dat (deels) dezelfde gegevens. Het Informatiehuis Water voert jaarlijks de Landelijke Enquête Waterkwaliteit (LEW) uit om informatie te verzamelen die gebruikt kan worden in verschillende rapportages.
Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken
Met de Landelijke Enquête Waterkwaliteit (LEW) worden sinds 1985 jaarlijks chemische gegevens over de waterkwaliteit opgevraagd bij oppervlaktewaterbeheerders. In 2017 is de LEW uitgebreid met de inventarisatie van biologische monitoringgegevens. Het gaat daarbij zowel om reguliere als om projectmatige metingen van zowel KRW-waterlichamen als overige oppervlaktewateren. Daarom moeten de monitoringgegevens die gebruikt worden voor de toestandsbeoordeling van KRW-oppervlaktewaterlichamen in principe een subset zijn van de complete dataset met waterkwaliteitsgegevens. Het KRW-monitoringsprogramma bepaalt de selectie in de ruimte, de KRW-normen en maatlatten bepalen de selectie op inhoud.
Met dit principe van ‘eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken’ ontlasten we oppervlaktewaterbeheerders van incidentele informatievragen.
De deadline voor de aanlevering van de chemische meetgegevens ligt rond 1 mei en de deadline voor de aanlevering van biologische monitoringgegevens rond 1 juli.
De verzamelde gegevens zijn beschikbaar als open data. We slaan de LEW-gegevens op in het Waterkwaliteitsportaal van waaruit ze gebruikt kunnen worden voor diverse nationale en internationale analyses, applicaties en rapportages, waaronder de KRW-rapportage.
Om de bruikbaarheid en het gebruik van de LEW-gegevens verder te vergroten, besteden we in samenwerking met de waterbeheerders in toenemende mate aandacht aan controles op de volledigheid en kwaliteit van de gegevens.
Ga naar de Meetgegevens Oppervlaktewaterkwaliteit
De gegevens uit de Landelijke Enquête Waterkwaliteit worden gebruikt in diverse rapportages en applicaties:
- Balans voor de Leefomgeving (Planbureau voor de Leefomgeving)
- Europese Nitraatrapportage (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
- State of the Environment (Europees Milieu Agentschap)
- Atlas Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater (Centrum voor Milieuwetenschappen, Universiteit Leiden en Rijkswaterstaat)
- Evaluatie van het mestbeleid (Planbureau voor Leefomgeving)
- KRW-NUTrend (Deltares)
- Meetnet Nutriënten Landbouw Specifiek Oppervlaktewater (Deltares)
Onze Servicedesk staat voor je klaar
Heb je een vraag? Heb je ondersteuning nodig?
Neem contact op met de Servicedesk van het Informatiehuis Water!