Aquo-kit
De Aquo-kit is een internetapplicatie voor de gegevensverwerking in de monitoringcyclus van waterkwaliteitsbeleid. De Aquo-kit is gebaseerd op de Aquo-standaard en een module van het Waterkwaliteitsportaal.
Ga naar de Aquo-kit via: Aquo-kit
Waarvoor gebruik je de Aquo-kit?
Met de Aquo-kit kunnen fysisch-chemische en biologische monitoring-gegevens van oppervlaktewater-, grondwater- en bodemkwaliteit op eenvoudige en een eenduidige manier door waterbeheerders worden getoetst aan landelijke waterkwaliteitsnormen.
Waterbeheerders (waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat) gebruiken de Aquo-kit onder meer voor hun jaarlijkse KRW-toestandsbeoordeling. Daarnaast wordt de Aquo-kit gebruikt voor de inzameling en controle van gegevens voor landelijke informatieproducten, zoals de Landelijke Enquête Waterkwaliteit, de Bestrijdingsmiddelen Atlas en Stroomgebiedbeheerplannen.
Daarnaast wordt de Aquo-kit gebruikt voor de inzameling en controle van gegevens voor landelijke informatieproducten, zoals de Landelijke Enquête Waterkwaliteit, de Bestrijdingsmiddelen Atlas en Stroomgebiedbeheerplannen.
Ga je aan de slag in de Aquo-kit?
- Zorg dat je een (toets)account hebt.
- Er zijn drie modules: Toetsing, Monitoring en KRW-beoordeling.
- Begin een toets altijd met het importeren van meetgegevens.
- Gebruik altijd het bijbehorende stappenplan. Je kunt je werkzaamheden in Aquo-kit daarmee sneller en beter uitvoeren.
Je vindt de Aquo-kit Stappenplannen op: Aquo-kit Stappenplannen
Toegang tot de Aquo-kit met (toets)account
Voor het gebruik van de module Toetsing is een (toets)account nodig. Waterbeheerders hebben eigen accounts om ook met de modules KRW-beoordeling en Monitoring te kunnen werken. Per waterbeheerder is er één account met toegang tot de modules KRW-beoordeling en Monitoring.
Via de Aquo-kit contactpersoon in jouw organisatie kun je een account aanvragen. Iedereen die betrokken is bij waterbeheer kan een gratis toetsaccount aanvragen.
Drie modules
- De module Toetsing is beschikbaar voor iedereen die meetgegevens wil toetsen aan bodem- of waterkwaliteitsnormen. In deze module kun je bijvoorbeeld de zwemwatertoetsing uitvoeren. Voor de bodemkwaliteitstoetsing maakt de Aquo-kit gebruik van de Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) | Informatiepunt Leefomgeving.
- De module Monitoring is voor het beheer van landelijke monitoringprogramma’s, zoals de Kaderrichtlijn Water, het Landelijke Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen land- en tuinbouw (LM-GBM) en het Meetnet Nutriënten Landbouw Specifiek Oppervlaktewater (MNLSO).
- De module KRW-beoordeling is voor de beoordeling van de toestand van grond- en oppervlaktewaterlichamen. Dit vindt plaats volgens het vastgestelde ‘Protocol Monitoring en Toestandsbeoordeling Oppervlaktewater KRW’ en ‘Protocol toestand en trendbeoordeling grondwaterlichamen KRW’. Deze protocollen kun je downloaden van Monitoringsprogramma KRW | Informatiepunt Leefomgeving.
Toets uitvoeren: importeren meetgegevens
Een toets begint altijd met het importeren van een bestand met meetgegevens. Dit bestand moet voldoen aan de Aquo-standaard. Bij een toetsing vergelijkt de Aquo-kit de geïmporteerde meetwaarden met de waterkwaliteits- of bodemkwaliteitsnormen uit de bijbehorende wetten en regels. Alle details van de toetsing en andere berekeningen zijn transparant. De berekeningen en andere bewerkingen zijn beschreven in het Rapport Specificaties eisen en wensen Aquo-kit. Alle gegevens, zoals toetsresultaten en normen, kun je raadplegen en exporteren naar CSV-bestanden voor verder onderzoek en voor presentatie.
Bekijk de instructievideo!
In deze instructievideo leggen we uit waarom, hoe en waar je meetwaarden in Aquo-kit kunt importeren. We laten zien hoe een meetwaardenbestand moet worden gemaakt en geven een aantal praktijkvoorbeelden. Handig dus!
Uitvoeren KRW-toestandsbeoordeling
De KRW-toestandsbeoordeling begint in de module Toetsing met het toetsen van waterkwaliteitsgegevens aan de fysisch-chemische KRW-normen en aan de biologische maatlatten. In de module KRW-beoordeling worden de toetsresultaten geaggregeerd en geïntegreerd. Vervolgens worden ze beoordeeld aan de hand van het meest recente KRW-monitoringprogramma en de KRW-doelen.
Na afloop van de beoordeling van waterlichamen maak Aquo-kit een rapportagebestand aan. In dit PDF-document is inzichtelijk gemaakt hoe de beoordeling tot stand is gekomen. Eventueel kunnen de automatische gegenereerde oordelen gemotiveerd worden ‘overschreven’ door een beheerdersoordeel. En er zijn diverse overzichten met de beoordelingen van verschillende waterbeheerders beschikbaar.
Beoordelingen en onderliggende toetsresultaten en meetwaarden kunnen naar een zogenaamd snapshotbestand worden weggeschreven. Direct na afloop van de afgesproken deadline maakt het Informatiehuis Water een kopie van deze gegevens voor publicatie op het Waterkwaliteitsportaal.
Lees meer over de KRW-informatievoorziening op Ondersteuning KRW-informatievoorziening.
Tips!
Wil je kennismaken met het uitvoeren van een chemische toetsing in Aquo-kit? Gebruik dan de CSV-voorbeeldbestanden:
Je kunt je monitoringgegevens ook toetsen via de webservice Aquo-kit Toetsservice Waterkwaliteit. Ben je softwareontwikkelaar en wil je deze Toetsservice gebruiken? Lees dan de instructie Toetsservice Waterkwaliteit, die je hieronder kunt downloaden.
Onze Servicedesk staat voor je klaar
Heb je een vraag? Heb je ondersteuning nodig?
Neem contact op met de Servicedesk van het Informatiehuis Water!